Cu si despre perle

Cu si despre perle

15 May 2017 Helenas
Cu si despre perle

Probabil ca suntem cu totii fascinati de perle; fie ca suntem o ea sau un el, cel putin dintr-un anumit punct de vedere acestea au ceva interesant de oferit.

Bineinteles ca stim cu totii cum arata o perla: rotunda si alba. Si totusi, nu e chiar asa ...

In primul rand, nu toate perlele sunt perfect rotunde, ci mare parte din ele prezinta mici sau mari imperfectiuni legate de forma, imperfectiuni care, spre surprinderea multora, reprezinta semne bune in sensul ca o perla cu imperfectiuni de forma are sanse mai mari sa nu fie imitatie si sa fie veritabila. In al doilea rand, fiecare scoica are propria nuanta de sidef rezultand perle cu nuante diferite de culoare, fiind greu de gasit seturi de perle cu exact aceeasi nuanta de culoare. Culorile unei perle pot diferi nu doar ca nuanta de alb, ci pot fi foarte variate: alb, crem, galben, roz, bleu, verde, argintiu, gri, negru (bleumarin).

Ca sa intelegem mai usor anumite aspecte, trebuie sa stim mai intai de unde provine: perla este un “intrus” (parazit sau fir de nisip) care a patruns in interiorul unei moluste (mantaua unei scoici) si care este acoperit in straturi concentrice cu sidef, ca masura de aparare, fiind singura piatra pretioasa creata de o vietate. Perla ideala este perfect rotunda si neteda insa, in functie de forma “intrusului” si de localizarea acestuia in interiorul molustei, perla poate avea forma mai mult sau mai putin diferita de sfera perfecta, fiind denumita perla baroca.

Cea mai valoroasa perla este perla naturala sau salbatica ce provine din medii in care omul nu are nici o influenta; perlele naturale sunt extrem de rare si exorbitant de scumpe.

Perla de cultura, este perla autentica cel mai des utilizata de catre bijutieri, fiind, asa cum sugereaza denumirea, perla “cultivata” in medii special amenajate. Perlele de cultura sunt considerate tot naturale (perle naturale de cultura) deoarece, ca si cele naturale, ele provin tot de la moluste fiind rezultatul aceluiasi proces de invelire cu straturi de sidef a unui “intrus”, diferenta fiind ca, in cazul celor de cultura, “intrusii” nu intra accidental in scoica, ci sunt introdusi de catre om in crescatorii (lacuri, bazine) special amenajate. In decursul a minim 2-5 ani de la “insamantare”, o scoica poate produce intre 1 si 20 de perle, in functie de specie, apa (dulce sau sarata) si numarul de “intrusi”.

Concluzionand, pentru a ajunge sa infrumuseteze o bijuterie, o perla are nevoie de minim 2-5 ani, lasandu-ne insa in suspans in ceea ce priveste forma si culoarea pe care o va avea in final :)

Produse recomandate
Inel argint cu model floare cu perla

Inel din argint 925 model cu floare si perla de cultura de culoare alba, aspect matFloarea delicata ..

111 RON
Colier argint cu 3 fluturasi si perla

Colier din argint 925 model 3 fluturasi si perla alba de cultura, placat cu rodiu pentru un plus de ..

 
Bratara argint cu perle si inimioara

Bratara din argint 925 model inimioara prinsa pe siragul de perle de cultura albe; dimensiunea bra..

 
Cercei rotunzi cu perla alba

Cercei din argint 925 model simplu cu perla mare de culoare alba; sistem de prindere tip surub..

 
Abonează-te la eleganță